December 20, 2013

Linzer Torta ⁄ Linzer Cake



Prosinac. Bozic. Sreca. Pahulje gdje ste?? ..falite. Ali kolaci su tu :)) ..u izobilju. Miris je u zraku. Evo zasto volim prosinac. Pobudjuje srecu, veselje. Skuplja obitelj i prijatelje. Tesko da se ima vremena za slikanje i pisanje pa da napisemo i ovaj fini recept..





Linzer Torta  

  • 200 g secera
  • 250 g maslaca
  • 250 g badema
  • 200 g brasna
  • 2 zlice kakaa
  • 1 zlicica cimeta
  • 1 zlicica mljevnog klincica
  • 1 vanilija secer
  • 1 jaje
  • 20 ml likera od visnje ili sljivovice rakije
i jos:
  • 300 g pekmeza od maline ( koristila Bonne Maman)
Od navedenih sastojaka zamjesite prhko tijesto, zamotajte u foliju i stavite u frizider sat vremena. Zagrijte pecnicu na 180C. 
2⁄3 tijesta rukama utapkajte u kalup i napravite cca 2,3 cm visoke stranice. Premazite pekmezom i ukrasite sa ostatkom tijesta koji razvaljate po pobrasnjeloj povrsini i izrezete u linije od cca 1 cm. Pecite oko 30 min. Napomena:
  • Pazite da vam ne zagori jer tijesto je tamno pa se teze vidi kada podje tamniti.
  • Torta je najbolja kada odstoji dan, dva.
Dobar tek!


***
Linzer Cake


  • 200 g sugar
  • 250 g butter
  • 250 g almonds
  • 200 g brasna
  • 2 T cocoa powder
  • 1 T vanilla sugar
  • 1 t cinnamon
  • 1 t ground cloves
  • 1 egg
  • 20 ml cherry liquor
and:
  • 300 g raspberry jam ( I used Bonne Maman)

Mix all the dry ingredients and butter in one bowl, egg and liquor in another bowl and combine into smooth pastry. Wrap in cling foil and let rest in the fridge for 1 hour.
Press 2⁄3 of the pastry into the bottom of the baking pan, forming a little rim on the sides. Spread the jam over the pastry. Roll out the rest of the pastry and cut into the stripes. Lay the stripes on the top of the jam. Bake for around 30 min. Let cool.
It is at it's best when it sits for a day or two.
Bon Appetite!

You might take a look at some other delicious Tarts we made..

** find us on FACEBOOK **

The recipe for Linzer Torte you can find here


No comments:

Post a Comment