March 10, 2013

Puzevi u kokosovom mlijeku / Snails in Coconut Milk


Ginataang Kuhol naziv je za ove ukusne puzeve koji se pripremaju sa kokosovim mlijekom i djumbirom. Priprema je skroz lagana i sve namirnice dostupne su i kod nas. Ako vam se ucini zanimljivo, isprobajte. Posluzuje se uz kuhanu rizu.

Puzevi u kokosovom mlijeku
paket smrznutih puzeva
glavica luka
2 cesnja cesnjaka
komadic djumbira (cca 2 cm)
1 mala chili papricica
cca 1 salica zelenih mahuna
1/2 slatkog batata ( ili mrkve)
1 salica kokosovog mlijeka

Na ulju prodinstajte isjeckani luk, cesnjak i djumbir isjeckan na vece listice. Dodajte oprane puzeve sa kucicama i zalijte vodom. Dovoljno da ih prekrijete. Kuhajte dok meso puza napola ne omeksa. Ovisi o njihovoj velicini. Ako mozete birati, izaberite manje puzeve. Zatim smanjite vatru i dodajte kokosovo mlijeko, mahune, batat/mrkvu i sjeckanu chili papricicu. Chili mozete nasjeckati krupnije, samo da pusti svoju aromu i kasnije ga izvaditi ako vam je prejak ili ga mozete isjeckati skroz na sitno i ostaviti u jelu. Zacinite po zelji, solju i paprom i lagano kuhajte dok povrce ne omekani. Mozete posluzite uz kuhanu rizu ili samo. Puzeve izvucite cackalicom.

Napomena: puzeve mozete naci smrznute ili cak u konzervi. A mozete ih cak skupiti i sami. Po zelji  mozete dodati zlicicu shrimp paste ili fish sauce-a ako ih imate pri ruci. No nije neophodno jer je jelo dovoljno ukusno i bez umaka.

Pogledajte i ostala jela sa puzevima..  Rizoto sa puzevima i divljom rizom.
Dobar tek!

 .....................................................................................

Snails in Coconut Milk


Ginataang Kuhol is filipino dish where snails are cooked in delicious creamy coconut sauce with chili and ginger. I just loved it. It is served with cooked rice.

Snails in Coconut Milk
1 package of snails ( fresh, frozen or caned)
1 medium onion
2 cloves of garlic
fresh ginger ( around 2 cm piece )
1 small hot red pepper
1 cup long green beans
1/3 cup sweet potato ( or carrot)
1 cup coconut milk

Saute chopped onions, garlic and ginger. Cut ginger in bigger slices. Add washed snails and cover with water. Cook until the meat is half cooked. Reduce the heat and add coconut milk, green beans, sweet potato and red pepper. Season with salt and pepper and cook until done. Serve with cooked rice or alone as appetizer.

Note: you can also add 1 tsp of shrimp paste or fish sauce. But even without it is so delicious.
Bon Appetite!



4 comments:

  1. Izgledaju slasno, nisam ih nikada dosad probao, jednostavno nemam želudac za njih, za meso općenito, a realno gledajući ne bih trebao uopće konzumirati mesne bjelančevine zbog krvne grupe, više volim povrće. Kojem mesu je najsličniji okus puževa? :D

    ReplyDelete
  2. Puzevi koje sam kod nas u Hr probala najvise su zadrzali svoju pravu notu. Svi ostali recepti, pogotovo ovdje, imaju previse dodataka koji u potpunosti prevladaju pa je tesko uopce i skuziti koji je njihov pravi okus. No u Slavoniji sam cesto jela same puzeve, samo skuhane i to je jedini nacin na koji u potpunosti mozes uzivati u njihovom okusu. Naravno, hvatani su po livadama i bili su 3 puta veci i ukusniji nego ovi uzgojeni. Inace su zilavi, sluzavi i nemam bas nesto na cega me njihov okus asocira.. Jednostavno na puzeve :) ..moras se natjerati i probati!
    Kuzim te u potpunosti, nisam ni ja veliki ljubitelj mesa...

    ReplyDelete
  3. Puževe još nisam probala i jako me zanima njihov okus, biti ću iskrena i reći da imam i mali problem progutati ih , ali znatiželja je svakako veća i vjerujem da ću to kad -tad napraviti. Ovako spremljeni kao kod tebe su svakako posebna delicija, ovo je jako dobra kombinacija !

    ReplyDelete
  4. :) u tom slucaju najbolje ti je prvi puta ih probati pripremljene uz dodatak drugih zacina i namirnica kao npr. ovdje. Ovakva prirema dosta neutralizira okus i trebalo bi biti puno lakse nagovoriti se i probati ih.

    ReplyDelete